Kuchnia

fit słodkości

Ciasto drożdżowe z malinami

CIASTO
Mąka orkiszowa : 150g
Mleko roślinne : 90ml
Olej : 2 łyżki
Drożdże instant : 1/2 opakowania
Cukier : 1 łyżka
Sól : szczypta
KRUSZONKA
Mąka orkiszowa : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Wiórki kokosowe : 2 łyżki
Cukier : 2 łyżki
DODATKOWO
Maliny : 200g

Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, sól i wlej olej. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta - w razie potrzeby dosyp mąki. Wyłóż ciasto do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

2
GOTOWE

Gdy ciasto wyrasta, połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i wstaw ją na chwilę do lodówki.

3
GOTOWE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyte i osuszone maliny przełóż na ciasto i powtykaj je delikatnie. Zetrzyj na tarce lub pokrusz w rękach kruszonkę. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 20 minut lub... aż będzie wyglądało jak na zdjęciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation