Kuchnia

Serniki

Sernik gotowany "Kora"
Składniki: ( na formę 22 x 32 cm )

biszkopt bakaliowy:

4 białka
2 żołtka
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych (użyłam firmy Helio)
garść rodzynek (użyłam firmy Helio)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (Można użyć dobrej jakości, gęstego sera wiaderkowego. Ja użyłam sera z Piątnicy)
3 jajka
2 żółtka pozostałe z ciasta
200 g masła
200 ml mleka
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru

ponadto:

duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
brzoskwinie w syropie (puszka 820g)
2 galaretki pomarańczowe
1 filiżanki kawy + 1 łyżka wódki (jeśli ciasto mają jeść dzieci można pominąć)




Sposób wykonania:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać żółtka. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.

Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

Masa serowa:

Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu.

Składanie ciasta:

Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.

Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation