Kuchnia

Owocowe inspiracje

MROŻONY DESER ARBUZOWO-BAZYLIOWY W SŁOIKACH - składniki:
sorbet:
1/8 dużego arbuza
miąższ bez skóry i pestek
2 gruszki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka posiekanych listków mięty
krem:
1 puszka (400 ml) skondensowanego słodzonego mleka
1 pęczek bazylii
skórka otarta z 2 limonek lub cytryn
sok z 2-5 limonek lub cytryn
1 szklanka (250 ml) śmietany 36 proc.
polewa:
2 szklanki malin
1 plaster arbuza
1 łyżka brązowego cukru
listki bazylii do dekoracji
MROŻONY DESER ARBUZOWO-BAZYLIOWY W SŁOIKACH - sposób przygotowania:
Przygotuj sorbet: arbuza pokrój w kawałki i usuń pestki. Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki. Listki mięty posiekaj. Miąższ arbuza i gruszki zmiksuj na gładko z pozostałymi składnikami (jeśli nie masz blendera, owoce i miętę przetrzyj przez sito i dodaj cukier). Mus wlej do małych słoików lub pucharków do 1/3 wysokości i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny do schłodzenia. Przygotuj krem: w małym rondlu na średnim ogniu podgrzej mleko skondensowane z posiekaną drobno bazylią, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie dodaj do mleka sok i skórkę z limonek. Powoli wmieszaj do mleka, całość ubij mikserem ok. 2 min. Tak przygotowany krem wylej na zamrożonego arbuza do 2/3 wysokości słoika i wstaw ponownie do zamrażalnika na 4 godziny. Przygotuj polewę: arbuza (bez pestek) i maliny rozgnieć widelcem, dodaj cukier i wymieszaj. Polewę przełóż do naczynek z sorbetem i kremem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami bazylii.
REKLAMY GOOGLE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation