Kuchnia

Surówki

Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka – Składniki:

1 korzeń selera świeżego (ok. 500g)
4 jabłka (ok. 800g) – najlepiej słodka odmiana
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ok. 100g)
1 czubata łyżka majonezu (ok. 60g)
2 łyżeczki cukru (lub więcej – do smaku)
sól, pieprz do smaku
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka – Wykonanie:

Seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach (wedle uznania).
Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również zetrzeć na tarce (na dużych lub średnich oczkach). Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Wrzucić potartego selera i jabłko do miski, dodać śmietanę, majonez, cukier, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak smaki się “przegryzą”. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation