Kuchnia

mniam!

Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz)

1 kg łopatki wieprzowej
1 kg młodych ziemniaków
pęczek marchewki
1 kalafior
1 mała kapusta
500g fasolki szparagowej
2 cebule
3 duże pomidory
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
olej

1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę.
2. Na dużym ogniu, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy łopatkę do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków oraz koperek i pietruszkę. Zalewamy 250 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 1 h.
3. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy aż zmiękną, przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation