Kuchnia

mniam!

Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami i marchewką | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE, PO 544 KCAL
1 pojedynczy filet kurczaka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g makaronu pszennego chińskiego Mie lub Chow mein
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 marchewki
1/3 brokuła
kawałek papryczki chili
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki orzechów nerkowca (opcjonalnie)
1/4 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki posiekanego szczypiorku
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować warzywa: cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Brokuła posiekać na mniejsze kawałki, papryczkę chili pokroić w kosteczkę.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać kurczaka i obsmażyć przez kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać marchewkę, brokuła, papryczkę chili oraz orzechy jeśli ich używamy (można je zgrubnie posiekać). Smażyć wszystko przez ok. 4 minuty często mieszając. W międzyczasie wlewać po trochu mieszankę wody z sosem sojowym i cukrem.
Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Na koniec polać olejem sezamowym i wymieszać ze szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation