Kuchnia

mniam!

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Pulpety pieczone na ryżu


Pulpety:
500g miesa mielonego
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
sól, pieprz, papryka słodka
1 pęczek natki pietruszki

Ryż i zalewa:
3 worki ryżu
2 duże cebule
1125 ml wody
50g keczupu
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu

1. Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy. Formujemy duże pulpety (mi wyszło 6).
2. Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą. Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety. Zalewamy gorącą zalewą.
3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 1,5h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation