Kuchnia

Sałatki

Sałatka z pora i jajek
Składniki:

1 duży por
5 jajek
1 puszka kukurydzy konserwowej
200 g szynki lub polędwicy
100 g makaronu ryżowego
100 g sera żółtego (opcjonalnie)

sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pora umyć, odciąć ciemną część. Pozostałą pokroić na półplasterki, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Wystudzić.

Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Dodać pora i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Z podanych składników przygotować sos. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić na pół godziny, aby smaki się "przegryzły".

W wersji z makaronem i serem - Makaron ugotować al'dente, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation