Kuchnia

kuchnia

Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe

1 główka kapusty
200g ryżu
1/2 kg mielonego mięsa z łopatki
4 marchewki
2 duże cebule
500g przecieru pomidorowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany
2 łyżki masła

1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
3. Potrawę doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem granulowanym. Dodajemy koncentrat. Gotujemy bez przykrycia do odparowania wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation