Kuchnia

zupy

Borowikowa z pulpetami

Składniki:


borowiki (ja miałam suszone) - garść
200g pieczarek
bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
1 cebula
400g mielonego z indyka
odrobina granulowanego czosnku
koperek
majeranek
śmietana 12%
2 jajka
kasza manna
łyżka masła sklarowanego


Wykonanie:

Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno pokrojone pieczarki. całość smażymy ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation