Kuchnia

zupy

Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 liść laurowy
150 g marchewki (1 średnia), pokrojonej w 1 cm plasterki
1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
1 mały ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
1,5 - 2 cm kawałek imbiru (pominąć w wersji łagodnej), pokrojony w plasterki
1 łyżka mąki pszennej
750 g (4 średnie) dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki *
1/2 szklanki listków bazylii
250 ml mleczka kokosowego (lub krowiego)
szczypta cukru, sól morska do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz
ugotowany biały ryż do podania
PRZYGOTOWANIE

W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Włożyć liść laurowy i smażyć przez kilkanaście minut aż uwolni swój aromat. Dodać marchewkę i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu, oprószyć szczyptą soli i cukru. Wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.
Dodać cebulę, czosnek i imbir i dalej dusić pod przykryciem przez kolejne 5 - 7 minut, aż marchewka zmięknie.
Dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez minutę nie rumieniąc. Dodać pomidory, doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta.
Wyjąć liść laurowy z zupy, dodać bazylię i zmiksować. Wymieszać z mlekiem kokosowym (lub mlekiem krowim) i przelać przez sito bezpośrednio do garnka w którym gotowała się zupa.
Przetrzeć przez sito, pozostawiając na nim drobinki skórek i nasiona i ponownie zagotować na małym ogniu. Podawać z ugotowanym białym ryżem, grzankami maślanymi lub samą, jako małą elegancką i aromatyczną zupę na przyjęcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation