Kuchnia

bigos,gołąbki,sajgonki

Fasolka po myśliwsku

50 dag fasoli "Jaś"
2 garście suszonych grzybów
15 dag wędzonego boczku
25 dag wędzonej kiełbasy
ok. 8 dużych ogórków kiszonych
1 duża marchew
1 duża pietruszka
kawałek selera
2 cebule
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
kilka ziaren jałowca
ostra papryka
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. W osobnym garnku zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia w osobnych naczyniach gotujemy do miękkości fasolę i grzyby.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dokładamy jałowiec, żeby podczas smażenia uwolnił swój aromat. Dokładamy warzywa. Dusimy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku. Wkładamy do dużego garnka. Do fasoli dodajemy grzyby, cebulę z kiełbasą i boczkiem. Dokładamy pokrojone w półplasterki ogórki. Danie podlewamy niewielką ilością wody (można użyć wody w której moczyły się grzyby). Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Chwilę dusimy. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie. Fasolka najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation