Kuchnia

Kuchnia

Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey
Składniki (na ok. 6-8 osób)

1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg)
3 łyżki miałkiej herbaty Earl Grey
1 łyżeczka grubo zmielonego, czarnego pieprzu
1 łyżka soli
oliwa z oliwek
Zebrać razem wszystkie składniki.
Wymieszać razem wszystkie przyprawy.
Polędwicę wysuszyć, położyć na dużym kawałku foli aluminiowej; polać i natrzeć oliwą, następnie natrzeć dokładnie z każdej strony mieszanką przypraw; ułożyć warstwą tłuszczu do góry i szczelnie zawinąć w folię aluminiową; odstawić do lodówki na ok. 24 godziny (lub dłużej).
Odwinąć delikatnie folię z mięsem i ostrożnie przenieć ją do brytfanny lub na blachę, zawijając brzegi folii do góry (tak, żeby utworzyła ona brytfannę).
Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut na środkowej półce; zmniejszyć temepraturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!); delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) wyjąć z pieczeń piekarnika i brytfanny i odstawić polędwicę na deskę do krojenia na ok. 15-20 minut (pod żadnym pozorem nie przekrajać ani nie nakłuwać mięsa, ponieważ pieczeń cały czas piecze się w środku; jej przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci ona swoją idelną teksturę i walory kulinarne!).
Podawać pokrojoną w plastry plastry o grubości ok. 1-1.5 cm do obiadu lub poczekać aż kompletnie wystygnie i podawać jako wędlinę do kanapek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation