Kuchnia

Wędliny z szynkowara

Kraina Miodem Płynąca : Fit wędlina z indyka z galaretką
* pierś z indyka- 600 g
* woda- 200 ml
* żelatyna Galeo- 2 łyżki
* papryka słodka Galeo- 2 łyżeczki
* sól- 1 łyżeczka z lekką górką
* majeranek Galeo- 1 łyżeczka
* papryka ostra Galeo- 1/2 łyżeczki
* czosnek granulowany Galeo- 1/2 łyżeczki
* pieprz czarny mielony Galeo- 1/2 łyżeczki

Przygotować mięso: 400 g zmielić, a pozostałe 200 g pokroić w kostkę.
Do mięsa wlać wodę, wsypać żelatynę oraz dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią), aż mięso wchłonie całą wodę.
Szynkowar* wyłożyć folią, włożyć mięso, zawinąć, docisnąć i odstawić na 8 godzin do lodówki.
Szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę (poziom wody powinien sięgać 1 cm poniżej poziomu mięsa) i zagotować.
Mięso parzyć bez przykrycia, na minimalnym ogniu przez 100 minut**
Szynkowar wyjąć z wody, ostudzić i wstawić do lodówki- najlepiej na całą noc, dopiero po całkowitym zastygnięciu wyjąć wędlinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation