Kuchnia

nowe ciasta

*** EVERYDAY FLAVOURS: CIASTO DYNIOWE ***

125 g musu z upieczonej dyni ( mi najbardziej smakuje dynia hokkaido i ma najładniejszy kolor po upieczeniu)
200 g masła
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ewentualnie opakowanie cukru waniliowego)
3 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy

50 g białej czekolady
125 g musu z upieczonej dyni

Najpierw robimy mus z dyni. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć pestki pociąć na mniejsze kawałki, polać oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu dynię zmiksować. Odłożyć 250 g musu.
Przygotować tortownicę wykładając dno papierem do pieczenia oraz smarując boki masłem ( ja wykorzystałam tortownicę o średnicy 18 cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło roztopić w rondelku. Dorzucić do niego cukier z ekstraktem waniliowym, wymieszać i odstawić z ognia.
Do masy dodać mus dyniowy ( cały czyli 250 g) oraz skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać do uzyskania w miarę gładkiej masy. Odłożyć pół szklanki ( wykorzystamy na polewę). Do reszty dodać żółtka i całość znowu wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać w 3 partiach do masy dyniowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z ciastem delikatnie mieszając.
Ciastem wypełnić tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 55 min, do tzw suche patyczka.
Do odłożonej masy dyniowej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Polać całość.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation