Kuchnia

kulinaria

niebo na talerzu: Bardzo dobry sernik na zimno z kaszy jaglanej

składniki ( na tortownicę ok. 23 cm) :

- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- ew. łyżka, dwie soku z cytryny (gdyby był mało kwaśny)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- nieco więcej niż pół szklanki cukru lub kilka łyżek (ok.7-8) syropu z agawy, ksylitolu, trzeba próbować gotowej masy, czy wystarczająco słodka
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
- 1/3 szklanki wrzącej wody

na spód (można pominąć i robić bez niego):
- paczka okrągłych biszkoptów lub pokruszonych zwykłych herbatników wymieszanych ze stopioną łyżką masła na piasek

na wierzch :
- 2 galaretki
- ok. 30 dag truskawek

Kaszę wsypać do rozgrzanego garnka z grubym dnem lub na gorącą patelnię. Podprażyć chwilę mieszając. Przepłukać kilka razy porządnie wodą na sicie, przelać wrzątkiem. Dzięki temu, straci goryczkę. Zalać w garnku mlekiem i gotować mieszając, aż wchłonie płyn i będzie całkiem miękka (ok. 20 minut). Przestudzić lekko, dodać jogurty, cukier lub inne słodzidło, ekstrakt z wanilii. Zblendować całość porządnie tnącym nożykiem na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić i gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić nieco, wmieszać lejąc cienką strużką, intensywnie ubijając masę mikserem. Tortownicę wyłożyć dużym kawałkiem plastikowej folii, lepiej wyciętym z jednorazowych toreb do żywności niż z rolki, ta się klei i trudno ją okiełznać. Na spód wsypać pokruszone drobno herbatniki wymieszane "na piasek" ze stopionym masłem lub wyłożyć lekko nasączone herbatą biszkopty. Część truskawek przekroić na pół i ułożyć przy rancie tortownicy, przekrojeniem na zewnątrz. Wylać masę do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki, wciskając je lekko do środka, wstawić do lodówki. Galaretkę wykonać wg. przepisu na opakowaniu używając szklankę mniej wody niż zaleca producent. Kiedy zacznie tężeć- zamieszać i wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem ciasta z formy najlepiej zanurzyć ją na chwilę w misce z gorąca wodą. Pozwoli to łatwiej odkleić się masie od rantów tortownicy. Usunąć delikatnie folię. Spód odklejać przy przesuwaniu na talerz lub paterę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation