Kuchnia

pieczywko

Przepis: Chleb orkiszowy z ricottą - Proste i Smaczne Przepisy



Wszystkie przepisy
Przepisy na ciasta
Przepisy z szuflady

kasandraa6 kasandraa6, Magia w kuchni
10-10-2015
Drukuj
kategorie: Chleb i pieczywo | Warzywa | Mąka | Mleko | ponad 1h | Zielnik kuchenny | Ser ricotta

b.d. 4
godz.
2267
kcal
Chleb orkiszowy z ricottą

Składniki:

mleko 250 ml
ricotta 200 g
mąka orkiszowa 500 g
miód 1 łyżeczka
tymianek świeży 1 łyżka
sól morska 1 łyżeczka
olej kokosowy 20 g
drożdże 20 g

Pokaż miary zwykłe
Chleb orkiszowy z ricottą

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek orkiszowy z dodatkiem ricotty jest delikatny w środku i chrupiący z wierzchu a ten zapach podczas pieczenia rozchodzący się po całym domu... Najgorzej się oprzeć gdy już jest upieczony a jeszcze gorący ;-) Też tak macie , bo ja zdecydowanie tak ;-) Polecam dla łakomczuchów ciepłego chleba i nie tylko...

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na 1 bochenek

250 ml ciepłego mleka
200 g serka ricotta
500 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka siekanego tymianku
1 łyżeczka soli himalajskiej
20 g oleju kokosowego
20 g drożdży

Do miski wlać ciepłe mleko oraz miód i wymieszać z drożdżami do rozpuszczenia.

Następnie dodać sól, ricottę, tymianek oraz 200 g mąki - wymieszać i przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość zamieszać i dodać resztę mąki oraz olej kokosowy. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy ciasto urośnie odgazować je ponownie zostawić do wyrośnięcia , po tym czasie przerobić ciasto i uformować chleb lub przełożyć do formy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć uformowany chleb można go naciąć, zostawić go jeszcze na chwilę aby podrósł.

Rozgrzać w tym czasie piekarnik do temp 200 C a na dno postawić miseczkę z wodą. Piec ok 20 minut w temp 200 C a nastepnie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 40-50 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy niema surowego ciasta a dno chleba powinno wydawać głuchy dżwięk.

Kroić po wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation