Kuchnia

CIASTECZKA BABECZKI

Rurki z bitą śmietaną

Składniki na około 14 kruchych rurek:

2 białka (z dużych jajek)
1/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2/3 szklanki mąki pszennej
70 g masła, roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do naczynia wbić białka. Dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać roztopione masło, następnie mąkę. Wymieszać do połączenia i do pozbycia się grudek.

Rozgrzać waflownicę. Wypiekać rurki według instrukcji producenta waflownicy: najczęściej pełną łyżkę ciasta należy nałożyć na środek waflownicy i ją zamknąć, piec wafle około 1,5 minuty do złotego koloru, w zależności od stopnia nagrzania waflownicy. Zbyt blade rurki nie będą trzymały kształtu, zbyt ciemne będą się łatwo kruszyły.Wyjąć gorący wafel z maszynki i natychmiast owinąć wokół rączki od drewnianej łyżki lekko przyciskając. Pozostawić do ostudzenia, następnie delikatnie wysunąć łyżkę.

Rurki można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.

Ponadto:

400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
odrobina ziarenek wanilii (niekoniecznie)

Śmietanę kremówkę ubić, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder i wanilię. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nadziewać rurki.

Uwaga: rurki należy wypełniać kremem przed samym podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation