Kuchnia

kuchnia

Ziemniaki faszerowane...Jak przyrządzić takie ziemniaki? Nic bardziej prostego!

Obrane i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy trochę (niestety: miara „na oko”) mąki pszennej, sól, pieprz oraz coś wyrazistego, np. chilli lub odrobinę kurkumy. Coś co wyeliminuje mdły smak ziemniaków.

Na patelni szklimy dwie posiekane cebule, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i około 500g mięsa mielonego (obojętnie czy wieprz, wół, czy drób). Na koniec dodajemy pokrojonego pomidora bez pestek. Farsz nie może być zbyt wodnisty.

Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i faszerujemy je mięsem jak pyzy. Uformowane kule obtaczamy w mące, wrzucamy do gęstego naleśnikowego ciasta (woda, mąka, jaja, sól) i od razu na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy do zrumienienia i podajemy z ulubionym sosem. My jedliśmy z pikantnym pomidorowym sosem.

Jak przyrządzić sos?

Obrać cebulę i przekroić na pół, umyć pomidora lub dwa, kawałek papryki czerwonej i jedną chilli także umyć. Warzywa ugotować do miękkości, aż będą się „rozwalać” w palcach. Zmiksować, przyprawić według uznania i dodać łyżkę lub dwie pasty pomidorowej.

Bardzo sycące i tanie danie!niaki faszerowane… inaczej! |
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation