Kuchnia

wypieki

Gotowanie...to proste!: Ciasto Poduszkowiec

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

składniki na murzynka:

3 jajka kl L
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
100 ml wody gazowanej lub innego napoju typu cola/pepsi lub ewent. mleka
2 czubate łyżki kakao

składniki na masę serową:

300 g sera twarogowego lub na sernik (użyłam "Mój ulubiony")
1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru, nieugotowanego
1/4 szkl cukru
kilka kropel esencji pomarańczowej

1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko.
2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
3. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy ją do woreczka, odcinamy róg i wylewamy na murzynka tworząc kratkę.

Gotowe ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40-45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation