Kuchnia

Świetne pomysły

Sernik wiedeński Babci Marysi


Składniki

CIASTO:
1 kg tłustego sera twarogowego
8 jajek
250 g masła
2 szklanki drobnego cukru
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 ugotowane ziemniaki
1 cukier waniliowy
szczypta soli
+ rodzynki i posiekane orzechy włoskie
POLEWA KAKAOWA
60 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
4 łyżki cukru pudru
DODATKI
wiórki kokosowe

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie mielimy je wraz z serem białym w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem (drobnym i waniliowym) oraz żółtkami, a następnie dodajemy mąkę pszenną i 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

Masę sernikową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

Na koniec przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, kakao oraz cukier puder i zagotowujemy (energicznie mieszając). Gotową polewę nakładamy na wierzch lekko ostudzonego sernika, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostudzenia i stężenia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation