Kuchnia

kulinaria

Ciasto jagody ze śmietanką bez śmietanki - PrzyslijPrzepis.pl

120min

Składniki
paczka podłużnych biszkoptów ( można też upiec cienki biszkopt )

1 puszka (ok. 500 ml ) mleka zagęszczonego słodzonego
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 i 1/2 - 2 szklanki jagód
2 opakowania żelatyny deserowej ( polecam, jest lepsza niż tradycyjna żelatyna, nie robią się grudki)

Na dno formy o wymiarach 25 x 21 cm lub do tortownicy 24 - 26 cm wyłożyć biszkopty.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (polecam deserową chociaż nic z tego nie mam, ale odkryłam ją niedawno i jestem nią zachwycona gdyż nie ma możliwości by po jej dodaniu zrobiły się grudki). Mleko zagęszczone słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone wymieszać ze sobą, wlewać przygotowaną żelatynę cały czas przy tym miksując. Dodać jagody, wymieszać łyżką. Odstawić na 2- 3 minuty aż zacznie lekko gęstnieć. Pierwsze łyżki kremu nakładać ostrożnie na środki biszkoptów by je lekko obciążyć i żeby nie wypłynęły na wierzch. Odstawić na chwilę do lodówki, powoli wyłożyć resztę kremu. Odstawić do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation