Kuchnia

Jedzonko

Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej na białym musie selerowym z mascarpone i sosem z czerwonego wina. Z blanszowanym szpinakiem.

Składniki, 4 porcje:

• 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480 g
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka musztardy
• 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• 100 g szynki parmeńskiej, serrano, innej suszonej
• 1 łyżka oliwy lub oleju


Mus selerowy:
• 1/2 łyżki masła
• 1/3 niedużej cebuli (użyłam czosnkowej)
• 1 średni seler korzeniowy
• 1 szklanka mleka
• szczypta zmielonego białego pieprzu
• 3 łyżki sera mascarpone

Sos z czerwonego wina (można zastąpić gęstym balsamico):
• 1 szklanka czerwonego wina
• sok z 1/2 pomarańczy
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 3 łyżki masła

Blanszowany szpinak:
• 4 garście szpinaku sałatkowego
• 1 łyżka masła


Przygotowanie:

Polędwiczki: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić. Soki jakie wyciekną z mięsa można wlać do sosu z czerwonego wina (jeśli sos się rozrzedzi, można go chwilę pogotować w celu zagęszczenia). Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać na musie selerowym z sosem z czerwonego wina i blanszowanym szpinakiem.

Mus selerowy: Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzać masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera i smażyć przez minutę. Wlać mleko, zagotować, doprawić solą i białym pieprzem i gotować pod uchyloną pokrywą (nie możemy szczelnie zamknąć naczynia) przez około 15 minut. Na koniec zmiksować na gładki mus (dla pewności można nie dodawać od razu całej ilości mleka), dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować lub wymieszać.

Sos z czerwonego wina: Wszystkie składniki umieścić w rondelku lub garnku i gotować przez około 15 minut na większym ogniu aż powstanie średnio gęsty syrop, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać masło, roztopić i odstawić z ognia.

Blanszowany szpinak: Szpinak opłukać i otrzepać z wody. Włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać przez niecałą minutę aż szpinak zwiędnie, odstawić z ognia, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation