Kuchnia

Przepisy

Makaron smażony z jajkiem po chińsku



Składniki (na 1 osobę):

200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego
1/2 pęczka zielonej cebulki
2 łyżki ziaren sezamu
3 jajka
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
odrobina liści pietruszki lub kolendry do ozdoby
odrobina sezamu do ozdoby
odrobina soku z cytryny lub limonki


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy. W woku rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy makaron, przesmażamy przez około 3-4 minuty, zestawiamy z ognia. Wbijamy jajka, i ponownie przesmażamy tak aby jajka dokładanie oblepiły nitki makaronu. Ponownie zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam oraz posiekaną zieloną cebulę. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Podajemy ciepłe posypane sezamem i posiekaną natką pietruszki lub kolendry i skropione sokiem z cytryny lub limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation