Kuchnia

Kulinarnie

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą)
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 żółtko (białko zostawiamy na później)
ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150-160g)
150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)
2 garście suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 łyżka bułki tartej
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w gorącej wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać do wody kilka łyżek po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.
Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc „falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180ºC. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation