Kuchnia

Kulinarnie

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

1 kg ziemniaków

30 dag ziemniaków gotowanych; niekoniecznie, gotowane ziemniaki służą do związania masy, w ich miejsce możne użyć 2 jajek i tak robię znacznie częściej.

30 dag wędzonego surowego boczku (lub mniej)

1 - 2 drobno posiekane cebule

sól (jeśli uda nam się kupić nie bardzo słony boczek)

majeranek, czubata łyżeczka

pieprz biały i czarny

tłuszcz do smażenia (u mnie łyżka gęsiego smalcu), jeśli boczek chudy i nie wytopi się z niego tłuszcz

opcjonalnie, nieortodoksyjnie łyżeczka kminku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Tych dwóch w oryginalnej babce (kiszce) nie było

masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

do podania: kwaśna śmietana, kieliszeczek czegoś mocniejszego (np. herbaty ;p) na trawienie.



Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć do zbrązowienia. Pod koniec dodać posiekaną cebulę, zeszklić.

Ziemniaki zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych. Szybko (żeby nie zdążyły sczernieć) osączyć na sicie, połączyć z boczkiem i cebulą. Dodać jajka lub przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Doprawić solą (jeśli potrzeba), sporą ilością pieprzu (masa powinna być dość pikantna), koniecznie majerankiem. Ewentualnie dodać odrobinę kminku i gałki muszkatołowej. Wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia zależy od wysokości babki. Płaska, jak u mnie wymaga 40 - 50 minut, pieczona w keksówce, wysoka, nawet i dwóch godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation