Kuchnia

KUCHNIA

Moje Wypieki | Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na biszkopt makowy:

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki zmielonych migdałów
120 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, odłożyć. Wymieszać z makiem.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, dalej ubijając, do połączenia. Do masy jajecznej dodać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić, przekroić dwa razy, do otrzymania 3 blatów.

Nasączenie:

pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
3 łyżki rumu
Składniki nasączenia wymieszać.

Krem z białej czekolady:

300 g białej czekolady, posiekanej
400 ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.

Wykonanie:

Na tortownicy ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, nasączyć 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu z białej czekolady. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić.

Dowolnie udekorować.

Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Uwaga: tort można również posmarować cienką warstwą kwasnego dżemu (pod warstwami kremu), będzie wtedy mniej słodki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation