Kuchnia

KUCHNIA

Ryba po japońsku - składniki:

1 kg filetów ryby - ja używam mintaja
1 puszka ananasa
1 słoik ogórków konserwowych - najlepiej domowej roboty
1 słoik papryki konserwowej - najlepiej domowej roboty
4 średnie cebule
Ciasto naleśnikowe do obtaczania ryby:
3 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanki wody lub mleka
2 łyżki wegety / sól i pieprz
ewentualnie można dodać przyprawę do ryb
Sos do ryby:
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu
2 łyżka octu
3 łyżki ketchupu ostrego
1/4 szklanki oleju
4 ziela angielski
4 listki laurowe
olej do smażenia

Ryba po japońsku - sposób przygotowania: Ryba powinna zostać rozmrożona i odstawiona na sito. Ogórki i paprykę pokroić w słupki ok. 3-4cm., cebulę w piórka, a ananasa w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlać 4 łyżki oleju, następnie podsmażyć cebulkę. Potem dodać ogórki i paprykę, a na końcu ananasa. Smażyć wszystko ok 15 min na małym ogniu. Ze składników na ciasto naleśnikowe przygotować gęste ciasto ( w tej sytuacji można użyć więcej mąki niż jest w przepisie). Rybę pokroić na kawałki, opanierować w cieście i usmażyć na rozgrzanym oleju. Z podanych składników przygotować sos - wszystko zagotować, a następnie jeszcze trzymać na wolnym ogniu przez 10 minut. W przezroczystej wysokiej misce układać warstwami rybę i warzywa. Wszystko zalać gorącym sosem. Zostawić do ostygnięcia (najlepiej zrobić dzień przed wigilią aby składniki się przegryzły). Podawać wyłącznie na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation