Kuchnia

KUCHNIA

Bakłażan Faszerowany Mięsem Just My Delicious

Danie fantastycznie smakuje z lampką czerwonego wina zarówno latem, jak i podczas chłodnych jesiennych lub zimowych dni.

Składniki na bakłażana faszerowanego mięsem (ok 2 porcje):

1 bakłażan
ok 200g sosu bolońskiego
kawałek sera żółtego

Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż jego miąższ. Wymieszaj go z sosem bolońskim, który następnie umieść w wydrążonych połówkach bakłażana. Piecz w 180C przez ok 20 minut do czasu, aż bakłażany wyraźnie zmiękną. Po upływie tego czasu bakłażany obsyp startym serem i ponownie zapiekaj tym razem przez ok 10 minut.

Sugestie: Ilość sosu bolońskiego dopasuj do wielkości bakłażanów. Ilość sera żółtego dostosuj do własnych preferencji. Całość tuż po dodaniu sera żółtego możesz obsypać świeżymi lub suszonymi ziołami (np. prowansalskimi).
Wersja light: Użyj chudego mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation