Książka

Mięsa

Składniki
500g mięsa mielonego
100g wędzonego boczku
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 ogórki kiszone
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
2 łyżki mąki
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej
3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).
Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady.
Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia (tylko wtedy uzyskamy sos). Zalewamy 300 ml wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na koniec do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody, sól, przyprawy i natkę pietruszki. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation