Kuchnia

jedzonko wegetariańskie wegańskie

Wegańskie ciasteczka gryczane
Czas przygotowania: 7 min
Czas pieczenia: 8 min
Czas całkowity: 15 min

Składniki: – poniżej przepisu podaję możliwości zamiany produktów

¾ szklanki cukru z palmy kokosowej
⅔ szklanki oleju rzepakowego
¼ szklanki mleka migdałowego
1 łyżka mąki z tapioki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1½ szklanki mąki gryczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów macadamia

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

3. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.

4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:

Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka – ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia
5. Ciasteczka piec przez 8 minut.

ZAMIANA PRODUKTÓW

♥ cukier z palmy kokosowej – cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy – oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe – inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki – skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej – mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia – dowolne orzechy, nasiona lub pestki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation