Kuchnia

moje

Naleśniki zapiekane po meksykańsku | Kwestia Smaku

8 - 10 NALEŚNIKÓW
350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
świeża kolendra lub natka pietruszki
FARSZ
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub mieszanego)
przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
SOS POMIDOROWY
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
SOS POMIDOROWY
Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
ZAPIEKANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation