Kuchnia

kuchnia

Risotto pomidorowe z chorizo
Składniki:
1 duża szklanka ryżu Arborio
ok. 200 g chorizo
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
600 ml soku pomidorowego (2 małe butelki)
1/2 - 1 szklanki wody
pół pęczka kolendry
pół pęczka bazylii
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, płatki pikantnej papryki lub sproszkowane chilli
3-4 łyżki startego sera typu parmezan (użyłam dziugasa)


Sposób przygotowania:
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Chorizo pokroić w półtalarki (grubości ok. 0,5 cm) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Paprykę umyć i pokroić w małą kostkę, dodać na patelnię/do garnka, podsmażyć. Następnie wsypać ryż, wymieszać i smażyć aż ryż stanie się niemalże przezroczysty. Porcjami wlewać sok, dodając następną porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Jeśli ryż będzie twardy po wlaniu całego soku, należy dolewać wodę. Kolendrę i bazylię opłukać, drobno posiekać, dodać do ryżu, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sporą ilością pikantnej papryki (risotto ma być raczej na ostro ;) ). Dodać starty ser, wymieszać, podawać przystrojone plasterkami chorizo i listkami bazylii lub kolendry.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation