Kuchnia

ciasta

Kruche babeczki z krem

Składniki na ciasto:

100g miękkiego masła

200g mąki

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko


Składniki na krem:

200g serka mascarpone

200ml śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: sezonowe owoce





*** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa ***

*** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu z wyjęciem upieczonych babeczek. Następnie każdą foremkę wykładamy cienką warstwą ciasta. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem ***

*** Możemy też użyć sylikonowych foremek do babeczek, wówczas nie ma potrzeby ich natłuszczać gdyż upieczone ciasto ładnie z nich „wychodzi” ***

*** Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy około 15 minut, pilnując aby ciasto się nie przypaliło ***

*** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonych babeczek ***

*** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki ***

*** Do czasu podania babeczki przechowujemy w lodówce ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation