Kuchnia

Food'n'Drink

Mozart Cupcakes - babeczki z likierem czekoladowym

ciasto (12 sztuk):

3 jajka
1 żółtko (białko wykorzystałam do lukru)
120g cukru
150g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
75g masła
100ml likieru czekoladowego (o smaku białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady), + dodatkowo do nasączenia
2 (biała) / 3 (mleczna) / 4-5 (gorzka) łyżki jogurtu naturalnego
125g mąki
75g mielonych migdałów
duża szczypta proszku do pieczenia
duża szczypta sody
duża szczypta soli
lukier:

1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
nutki:

czekolada gorzka
mleko
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Jajka i żółtka ubić razem z cukrem na puszysty, jasny krem (ok. 10 minut). Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Dolać likier i wymieszać. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i solą, wymieszać z mielonymi migdałami. Na małych obrotach miksera do jajek powoli dolewać krem czekoladowy, następnie jogurt, na koniec dosypywać po łyżce suchych składników. Ciasto rozdzielić pomiędzy 12 dołków muffinkowych. Piec ok. 14 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Babeczki ponakłuwać wykałaczką i nasączyć po łyżeczce likieru każdą muffinkę. Babeczki maczać w lukrze, a kiedy wyschnie namalować pięciolinię i przykleić nutki.

Lukier: białka utrzeć z cukrem i sokiem cytrynowym (gęstość zmodyfikować przez dolanie odrobiny soku cytrynowego/gorącej wody albo dosypać cukru pudru).

Nutki: Przygotować szablon z nutkami (najlepiej wydrukować z internetu). Przykryć sztywną folią lub papierem do pieczenia. Kilka kostek czekolady rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (konsystencja czekolady powinna być bardziej płynna niż gęsta, dobrze by była też gorąca - ułatwi to wyciskanie nutek). Przełożyć do papierowych tutek i wyciskać wzory. Resztą czekolady narysować pięciolinię na babeczkach. Nutki schłodzić w lodówce lub zamrażarce, a następnie delikatnie za pomocą noża podważyć od papieru/folii i przenieść na babeczkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation