Kuchnia

Mięsa

Pikantna wędlina domowa

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
2 łyżeczki mielonej papryki
1,5 łyżki soli
1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek

W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód i oliwę i wymieszać. Natrzeć mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 2 godź pod przykryciem, zdjąć pokrywkę 20 min. przed końcem pieczenia. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min.

Smacznego:) Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
2 łyżeczki mielonej papryki
1,5 łyżki soli
1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek

W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód i oliwę i wymieszać. Natrzeć mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 2 godź pod przykryciem, zdjąć pokrywkę 20 min. przed końcem pieczenia. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation