Kuchnia

Mięsa

Kuchnia skandynawska, klopsiki szwedzkie,przepis köttbullar

Przepis na zielone spaghetti z köttbullar czyli szwedzkimi klopsiki

Składniki:

Klopsiki szwedzkie

500 g mielonego miesa wołowo-wieprzowego
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku,przeciśniętego
1 łyżka tartej bułki
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
4 suszone morele
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki liści szpinaku, z grubsza posiekanych
400 g spaghetti, sucha masa
olej do smażenia
Domowe pesto ze szpinakiem

1 litr świeżego szpinaku, pokrojonego
2 dl orzechów włoskich
1 dl oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, duże
1 ½ dl parmezanu, świeżo startego
sól i pieprz
Wykonanie:

Wszystkie składniki na pesto zmiksuj. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z tej porcji wyszło mi około 5 dl pesto.
Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z połową pesto. Drugą możesz zamrozić lub przechować w lodówce do około tygodnia.
Zrób farsz z mięsa mielonego, jaja, bułki tartej, posiekanej cebuli,przeciśniętego czosnku, posiekanych suszonych owocow i liści szpinaku. Dopraw solą i pieprzem.
Wilgotną dłonią formuj małe kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju, równomiernie ze wszystkich stron.
Podawaj klopsiki ze szpinakowym spaghetti i pokruszonym serem fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation