Kuchnia

kuchnia

Muffiny owocoHah


Prosty przepis na szybkie i pyszne muffiny z mnóstwem owoców: jabłek, truskawek oraz malin. Babeczki ślicznie pachną, są mięciutkie i delikatnie migdałowo-cytrynowe.


składniki (12 sztuk):

185g mąki pszennej
65g mielonych migdałów
130g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (pominęłam)
skórka otarta z 1/2-1 cytryny
duża szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
120g masła, roztopionego i ostudzonego
2 jajka
180ml ciepłej wody
1 jabłko, obrane i pokrojone w małą kostkę
12 truskawek
100-150g malin/jeżyn/borówek (można pominąć)
płatki migdałowe i cukier trzcinowy (zastąpiłam migdałową praliną)

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką masło, jajka, wodę i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać jabłka. Szybko wymieszać łyżką lub widelcem tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać owoce jagodowe (bez truskawek). Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Na cieście rozłożyć po dwie połówki truskawek. Posypać migdałami i cukrem trzcinowym, piec ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation