Kuchnia

Zupy

Zupa krem z pieczonego czosnku

5 główek czosnku
oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 cebula
100 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
200 ml śmietany kremówki 30%
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
pestki dyni do posypania
Z główek czosnku odcinamy około 0,5 cm końcówki. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym umieszczamy folię aluminiową i na niej układamy główki czosnku. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy upieczony czosnek (wystarczy mocniej ścisnąć, a ząbki czosnku same się wysuną). Wkruszamy połowę sera z niebieską pleśnią, całość zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Na samym końcu dodajemy śmietanę i następnie całość (a najlepiej partiami) miksujemy.

Szynkę szwarcwaldzką podsmażamy na rozgrzanej patelni, aby była chrupka. Zupę krem podajemy posypaną ziarnami dyni, serem z niebieską pleśnią oraz pokruszoną szynką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation