Kuchnia

Zupy

Caldo verde (portugalska zupa)

Składniki:

* 2 litry domowego bulionu warzywnego

* 150 g dobrej jakości kiełbasy chorizo

* 100-120 g jarmużu (bez grubszych łodyg)

* 4 średniej wielkości ziemniaki

* 1 duża cebula

* 3 ząbki czosnku

* 1 puszka krojonych pomidorów

* 1 łyżka oliwy

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

* 2 szczypty pikantnej papryki w proszku

* 2 szczypty cukru

* sól i pieprz do smaku

Na oliwie podsmażamy pokrojone w półplasterki lub kostkę chorizo. Kiedy kiełbasa lekko się zrumieni dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Następnie do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cały czas mieszając podsmażamy je przez kolejne 2 minuty, po czym zalewamy je gorącym bulionem i gotujemy przez około 10 minut.

Kiedy ziemniaki będą miękkie odławiamy ich około pół szklanki i miksujemy z kilkoma łyżkami wywaru na puree. Do zupy dodajemy posiekany jarmuż, a po około 10 minutach pomidory, paprykę, cukier oraz zmiksowane wcześniej ziemniaki. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wrzątku.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation