Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekanka z makaronem, łososiem, szparagami, sosem śmietanowo-serowym i pistacjami
/przepis dla 2 osób/

- 170 g suchego makaronu pełnoziarnistego penne
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 100 g wędzonego na gorąco łososia
- 200 g śmietany 30%
- 40 g tartego sera typu parmezan
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- garść orzechów pistacjowych
- świeże zioła: u mnie tymianek, bazylia i koperek


Pistacje pozbawić skorupek i posiekać.
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki (jeśli je wygniecie, złamią się w odpowiednim miejscu ). Do garnka wlać osoloną wodę z odrobiną cukru i ugotować al dente ( zależy to od grubości szparagów, ja swoje gotowałam ok. 7 minut). Odlać 2 łyżki wody w której gotowały się szparagi i odcedzić je.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o 2 minuty.
W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku, dodać śmietanę, 2 łyżki wody odlanej z garnka w którym gotowały się szparagi i starty ser. Mieszać, aż zabulgocze i lekko odparuje.
Zdjąć z ognia dodać zioła i przyprawy.
Wędzonego łososia pokroić w kawałki.
Makaron odcedzić, przełożyć wraz ze szparagami i kawałkami łososia do ceramicznej formy do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
Polać sosem. Na samym końcu polać sokiem z cytryny, posypać pistacjami i posiekanym koperkiem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut- na złoty kolor.
Smacznego!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation