Kuchnia

...przepisy-zupy...

Halászlé – węgierska zupa rybna

Składniki (na 6-8 porcji):

karp o wadze około 2 kilogramów (najlepiej z głową i płetwami, ale mogą być też same dzwonka)
1 duża cebula
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 ostre papryki węgierskie (w związku z ich niewielką dostępnością można dać 2 papryczki chili lub 2 łyżeczki pasty z chili)
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1 papryka (ja dałam pół żółtej i pół czerwonej)
sól
można też dać odrobinę przyprawy typu maggi (ja dałam, bo mi brakowało czegoś w smaku)
opcjonalnie makaron nitki

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy z wnętrzności, odkrawamy głowę, płetwy i ogon a mięso kroimy w dzwonka. Na dnie garnka układamy głowę i płetwy. Na nich umieszczamy startą na tarce cebulę oraz dzwonka karpia. Zalewamy 1,5 litra wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum, ale tak, żeby zupa się gotowała. Gdy na powierzchni zupy pojawi się piana dodajemy paprykę mieloną, papryczki chili lub pastę oraz świeżą paprykę i gotujemy 5 minut. UWAGA! Zupy w ogóle nie mieszamy, żeby dzwonka ryby nie rozpadły się. Po upływie 5 minut wlewamy wino, doprawiamy solą i maggi do smaku i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Zupę możemy podawać np. z ugotowanym oddzielnie makaronem nitki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation