Kuchnia

COŚ NA ZĄB DO PRACY

Granola z migdałami i żurawiną

składniki:
/na 2 duże słoiki/

200 g miodu
1 łyżeczka pasty z pestek wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
300 g płatków owsianych
100 g preparowanego ryżu
4 łyżki otrębów
100 g migdałów
75 g ziarenek dyni
75 g ziarenek słonecznika
50 g siemienia lnianego
szczypta soli
150 g suszonej żurawiny (u Gordona: 100 g żurawiny i 50 g goji)

Granola z migdałami i żurawiną – przygotowanie:
Miód wraz z pastą z ziarenek wanilii podgrzewamy na ogniu. Mieszamy aż składniki się połączą, będą ciepłe i płynne.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki z wyjątkiem żurawiny. Dodajemy ciepły waniliowy miód. Dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy przez 20-25 minut mieszając w między czasie 2-3 razy.

Wyciągamy z pieca i studzimy. Ostudzoną granolę przesypujemy do miski, dodajemy żurawinę. Dokładnie mieszamy.

Przesypujemy do słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation