Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Krokiety z pieczarkami i mozzarellą

Naleśniki:
* mąka- 100 g
* mleko- 250 ml
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 1 łyżka
* olej ryżowy / masło klarowane- 1 łyżka
* sól- szczypta

Nadzienie:
* pieczarki- 500 g
*ser mozzarella- 150 g
* cebula- 1 szt.
* sól, pieprz, papryka wędzona
* masło klarowane- 1 łyżka

Dodatkowo:
* jajko- 2 szt.
* bułka tarta- do obtoczenia naleśników
* olej ryżowy- do smażenia

Naleśniki:
Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta).
Ostudzić.

Nadzienie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć do momentu, aż odparuje się płyn, a pieczarki się lekko zarumienią.
Na końcu doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i ostudzić.
Do pieczarek dodać mozzarellę i wymieszać.

Składanie:
Na środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi.
Te części bez masy należy wywinąć na masę, tworząc kwadrat, który następnie należy zawinąć na pół.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do delikatnego zarumienienia się panierki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation