Kuchnia

przez żołądek do...

Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady

Składniki:
1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
400g mleka skondensowanego słodzonego
100g kremówki 30-36%
3 białka (bez ubijania)
4 łyżki rumu
3 łyżki kakao
200g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)

warstwa śmietanowa:
200 ml śmietany kwaśnej 12-18%
2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Tortownicę (24 cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp. 175-180 stopni. Po tym czasie wyjąć. Kwaśną śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i dokładnie rozprowadzić na wierzchu sernika. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Gdy jest już dobrze schłodzony (!!!) zdjąć obręcz i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Uważać by nie uszkodzić sernika. Ułożyć ponownie w tortownicy i wstawić do lodówki by sernik "pooddychał".


mus z białej czekolady:
100g cukru pudru
6 żółtek
3 białka
1 łyżka mleka w proszku (miałkie nie granulkowe)
200ml śmietany kremówki 36%
100g masła
250g białej czekolady

ponadto:
wiórki z białej czekolady do dekoracji


Nad większym garnkiem z wrzątkiem umieszczamy metalową miseczkę. Wsypujemy do niej połowę cukru, żółtka i kremówkę. Całość podgrzewamy nie przerywając mieszania (najlepiej przy pomocy rózgi lub trzepaczki). Gdy masa zgęstnieje na tyle że zaczyna się kleić do łyżki lub rózgi (uważać by nie zrobiła się jajecznica!) zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kawałeczki masło, 1 łyżkę mleka w proszku i posiekane czekolady. Dokładnie wymieszać do momentu powstanie gładkiego kremowego musu. Lekko przestudzić. Białka dokładnie ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do musu. Schłodzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Udekorować wiórkami białej czekolady (boki można lekko posmarować musem i obsypać dodatkowo wiórkami gorzkiej czekolady, ale nie jest to konieczne).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation