Kuchnia

na szum w głowie

Najlepszy domowy baileys - niebo na talerzu

składniki:

– 200 ml whiskey
– 100 ml spirytusu
– puszka masy „krówkowej” lub słodzonego, skondensowanego mleka
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 40 ml mocnej kawy, najlepiej z kawiarki lub ekspresu lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 2-3 łyżkach wrzątku
– ew. wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Jeśli używamy skondensowanego mleka należy go gotować w puszce zanurzonej całkowicie we wrzątku przez 3 godziny, przestudzić. Masę krówkową lub zgęstniałe podczas gotowania mleko, przełożyć do garnka. Jeśli używamy masy krówkowej, lekko podgrzać mieszając, tylko tyle, by rozluźnić jej konsystencję, ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać przy pomocy kuchennej „rózgi” do ubijania. Spróbować, czy wystarczająco słodki, można go ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce a najlepiej zostawić do przegryzienia na 7 dni:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation