Kuchnia

wypieki

Deser bananowy z tapioką

Cukier - 1 łyżka stołowa
Mięta - 1 gałązka
Banan - 1 sztuka
Cynamon - 2 szczypty
Tapioka - 2.5 łyżek stołowych
Sok pomarańczowy - 1 szklanka
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Aromat migdałowy - 3 krople
Mleko 1,5% - 0.25 szklanki

Deser bananowy z tapioką
1. Banana miksujemy z mlekiem i sokiem z cytryny.
2. Do tapioki dodajemy sok pomarańczowy i cukier.
3. Tak przygotowaną tapiokę odstawiamy na 5-7 minut.
4. Po upływie wyznaczonego czasu gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
5. Zgęstniałą tapiokę zestawiamy z ognia i przykrywamy ścierką.
6. Po 2-3 minutach dodajemy aromat migdałowy wraz z masą bananową.
7. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
8. Deser podajemy przybrany plasterkiem banana i listkami mięty oraz posypane szczyptą cynamonu.
9. Zamiast tapioki możemy także użyć kaszy kuskus
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation