Kuchnia

pieczywo

Bułeczki jogurtowe pszenne

Składniki:

ok. 450g mąki pszennej tortowej typ 450 (czasami trochę mniej lub więcej mąki – zależy to od chłonności samej mąki, więc na początek daję 400g mąki, a potem stopniowo po trochu dosypuję tyle, by ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste).
8g drożdży suchych (wg opakowania producenta odpowiada to 25 g drożdży świeżych)
1 łyżeczka soli
200ml jogurtu naturalnego gęstego
100ml mleka
1 jajko
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego

Bułeczki jogurtowe pszenne
Bułeczki jogurtowe pszenne – Wykonanie:

Wszystkie składniki na bułeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę najlepiej przesiać przez sitko.
Pierwszy etap różni się w zależności od tego, czy używa się drożdży świeżych czy suszonych. JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY SUSZONYCH – nic nie trzeba dodatkowo robić, tylko postępować tak, jak w punkcie 3. (czyli po prostu wymieszać ze sobą wszystkie powyższe składniki i wyrobić ciasto). JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY ŚWIEŻYCH – trzeba najpierw zrobić zaczyn – czyli podgrzać delikatnie mleko (ma być letnie, nie gorące!), rozkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać na jednolitą masę, a następnie odstawić, by zaczyn się spienił i podwoił objętość (na ok.15 minut).
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na ok. 40-60 minut (do czasu aż ciasto minimum podwoi swoja objętość).
Blat oprószyć mąką, wyjąć ciasto i uformować długi wałek, podzielić go na mniejsze kawałki (u mnie na 11 kawałków) i uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne).
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć na nim bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.
Przed pieczeniem wsypać na dno piekarnika kilka kostek lodu (dzięki temu bułeczki będą miały chrupiącą skórkę dzięki parze wodnej).
Piec bułki przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia).
Po upieczeniu wyłożyć bułki jogurtowe na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakują na słodko z miodem lub dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation