Kuchnia

kuchnia

Racuchy na maślance | AniaGotuje.pl
2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
2 szklanki maślanki naturalnej - 500 ml
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
do smażenia: 200 ml oleju roślinnego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Olej do smażenia racuszków: 200 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru użytego do oprószenia usmażonych racuchów.

Jajko oraz maślanka powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam maślankę umieszczając miskę z maślanką w garnku z gorącą wodą lub w delikatnie nagrzanym piekarniku (do 30 stopni). Co kilka minut mieszam maślankę w misce.

Przepis na te rosyjskie placuszki na maślance zaintrygował mnie bardzo. Byłam ciekawa czy z tak prostych składników wyjdą mi dobre placki. Praktycznie nic nie zmieniłam w przepisie i proporcjach i bardzo się cieszę, ponieważ skład jest wręcz perfekcyjny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation