Kuchnia

Drób

Szarpany kurczak BBQ


Składniki

► mięso z kurczaka – podsmażona pierś, mięso z rosołu, kawałki pieczonego kurczaka [ok. 500 g]
► ketchup [pół szklanki]
► miód [1 łyżeczka]
► ocet jabłkowy lub winny/ sok z cytryny [1 łyżeczka]

Dodatkowo
► woda [pół szklanki]
► papryka wędzona [1 łyżeczka]
► chili [pół lub 1 łyżeczka]
► sól [do smaku]
Przygotowanie

Do tego przepisu można użyć dowolnego mięsa z kurczaka, które da się poszarpać – może to być grillowana pierś, resztki kurczaka z grilla, mięso z rosołu, mięso pieczone z udek czy pałek. Jeśli nie mam żadnego mięsa do wykorzystania, kupuję 500 g piersi, kroję na kawałki i przesmażam na łyżeczce oleju z solą i pieprzem, a potem rozszarpuję za pomocą dwóch widelców.
Na patelnię dodać wszystkie składniki sosu: wodę, ketchup, ocet, miód i przyprawy. Płyn doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego porwane mięso. Poczekać, aż sos zgęstnieje, gotując go z mięsem na średnim ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania można spróbować i doprawić do smaku – dodać więcej chili, miodu, octu lub soli.
Gdy sos porządnie zgęstnieje, można podawać. Świetnie smakuje w bułce lub tortilli, jest pyszne z białym ryżem lub jako nadzienie do pieczonego ziemniaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation